קנאביס רפואי אותו ניתן לצרוך באמצעות מכשיר אידוי קנאביס הוא חלופה פופולרית יותר ויותר לתרופות מסורתיות לשיכוך כאבים, כולל אופיואידים. קנאביס עשוי להקל על סוגים מסוימים של כאב כרוני, כולל כאב הנובע מנזק עצבי ודלקת.
כיום, כאב כרוני משפיע על יותר אנשים מאשר סרטן, מחלות לב וסוכרת גם יחד. כאב כרוני הוא הגורם השכיח ביותר לנכות ארוכת טווח בארצות הברית.
לרוב המוצרים המבוססים על קנאביס אין אישור ממינהל המזון והתרופות של ארצות הברית (FDA), ויש צורך בראיות נוספות כדי לאשר את בטיחותם ויעילותם.
עם זאת, עדויות אנקדוטיות מצביעות על כך שקנאביס או תרכובותיו עשויות לסייע בהקלה על סוגים מסוימים של כאב.
ישנם סוגים או זנים שונים של קנאביס זמינים, ולכל אחד מהם עשויות להיות השפעות מעט שונות על המשתמש.
במאמר זה, אנו בוחנים את זני הקנאביס הטובים ביותר להקלה על כאבים כרוניים.
זני הקנאביס הטובים ביותר לכאב כרוני
הסוגים השונים של צמחי קנאביס כוללים את הדברים הבאים:
- אינדיקה קנאביס
- קנאביס סאטיבה
- הייבריד
קיים מחקר מוגבל על השימוש בזני קנאביס ספציפיים לכאב ותסמינים אחרים. כתוצאה מכך, המלצות ספציפיות לזן אינן מוכחות רפואית.
תוצאות סקר מקוון, הכולל 95 משתתפים, הוצגו ב-Journal of Alternative and Complementary Medicine ב-2014.
החוקרים מצאו כי המשתתפים העדיפו זני אינדיקה לטיפול בכאב, הרגעה ושינה בעוד שהם בחרו בזני סאטיבה לשיפור האנרגיה ומצב הרוח.
לגבי טיפול בכאב, המשתתפים דיווחו על השפעה מובהקת סטטיסטית בעת שימוש באינדיקה עבור:
- כאבי ראש שאינם מיגרנה
- נוירופתיה
- ספסטיות
- כאב מפרקים
עם זאת, חשוב לציין שלמחקר זה היו מספר מגבלות. זה היה קטן בקנה מידה, אנונימי, וביקש מאנשים לדווח בעצמם על הסימפטומים שלהם. המשיבים לא השתמשו בקנאביס בסביבה מבוקרת, מה שעלול לגרום להבדלים בהרכב התרופה, המינון והעוצמה.
מחקר אחר בדק את השימוש בזני סאטיבה ואינדיקה שגדלו באופן אורגני בטיפול במספר מצבים רפואיים. קצת יותר ממחצית מהמשתתפים השתמשו בקנאביס לטיפול ב-HIV.
המחקר עקב אחר המשתתפים במשך 3 שנים ושאל אותם על השפעות התרופה על מצבם בתקופה זו. התוצאות הצביעו על כך שזני אינדיקה נוטים יותר לשפר את האנרגיה והתיאבון, בעוד שגם זני סאטיבה ואינדיקה יכולים להקל על בחילות במידה דומה.
איך קנאביס עובד נגד כאב?
קנאביס מכיל תרכובות שעשויות להקל על כאב, בחילות ותסמינים אחרים. מרכיבי הקנאביס שרוב המחקרים מתמקדים בהם לשיכוך כאב הם קנאבידיול (CBD) וטטרהידרוקנבינול (THC).
THC לעומת CBD
THC דומה לכימיקלים הקנבינואידים המופיעים באופן טבעי בגוף. כאשר אנשים בולעים או שואפים THC, זה מעורר את קולטני הקנבינואידים של המוח.
זה מפעיל את מערכת התגמול של המוח ומפחית את רמות הכאב. THC הוא תרכובת פסיכואקטיבית מכיוון שהוא נקשר לקולטני קנבינואידים ומייצר מצב נפשי מוגבר, המכונה גבוה.
CBD אינו גורם לרמות גבוהות, למרות שהוא מקיים אינטראקציה עם קולטני כאב במוח כדי להפעיל השפעות משככות כאב ואנטי דלקתיות.
מה אומרים המחקרים?
בשנים האחרונות מחקרים רבים בחנו את ההשפעות של קנאביס על כאב כרוני. חלק מהמחקרים השתמשו בחלקים מצמח הקנאביס וחלקם השתמשו בצמח כולו ולכן יש צורך במחקר נוסף. שימוש בחלקים מצמח הקנאביס (כמו שמן CBD) עוזר לחקור פעולות ספציפיות של אותו מרכיב, אך כאשר משתמשים בכל הצמח יש מה שנקרא אפקט פמליה, שבו החלקים עובדים יחד כדי להשפיע יותר.
סקירה משנת 2015 מקור מהימן של מחקר על השימוש בקנאביס וקנבינואידים במצבי כאב כרוני שונים מדווחת שלכמה ניסויים היו תוצאות חיוביות. החוקרים מציעים כי קנאביס או קנבינואידים עשויים להיות יעילים לטיפול בכמה סוגים של כאב כרוני כולל נוירופתיה (כאב עצבי).
מאמר מחקר משנת 2016 מצא ששימוש בקנאביס לכאבי סרטן הוביל לירידה של 64 אחוז בשימוש באופיואידים, שיפור באיכות החיים וגרם לפחות תופעות לוואי תרופתיות. זה גם הוביל לכך שהמשתתפים השתמשו בפחות תרופות.
מחקרים קטנים יותר דיווחו על יתרונות לסוגים אחרים של כאב כרוני. לדוגמה:
מתוך כ-17,000 אנשים חולי סרטן, דווח כי 70 אחוז חוו שיפור בכאב וברווחה הכללית לאחר שימוש בקנאביס.
אנשים עם מיגרנות כרוניות חוו ירידה באפיזודות מיגרנה לאחר השימוש בתרופה.
עם זאת, עדיין יש צורך במחקר נוסף על תחום השימוש בקנאביס לכאב כרוני, במיוחד על השימוש בזנים שונים, מינונים ושיטות משלוח.
מחקר אוסטרלי, שפורסם ביולי 2018, הגיע למסקנה ששימוש בקנאביס אינו מפחית את תסמיני הכאב או את הצורך בשימוש בתרופות אופיואידיות. עם זאת, הממצאים התבססו בעיקר על דיווחים של אנשים שהשתמשו בסם למטרות פנאי.
שימוש בקנאביס במיוחד למטרות רפואיות עשוי להניב תוצאות שונות.
סיכונים ותופעות לוואי
שימוש בקנאביס עלול לגרום לכמה תופעות לוואי, כולל:
- תלות
- בעיות נשימה
- סְחַרחוֹרֶת
- התמכרות, המופיעה אצל 9 אחוז מהאנשים שמתחילים להשתמש בבגרותם
- זמני תגובה לקויים
- אינטראקציות עם תרופות
- אובדן ריכוז
- בעיות זיכרון
- בעיות נפשיות אצל מי שנועד להן
- קצב לב מהיר
- תסמיני גמילה